Galerie Foto Despre Contact Home - Sakuradojotulcea.ro
Firefox Download Button     

Ju Jutsu: Deplasari (eschive) - Tai Sabaki

Tai Sabaki, eschivele (Tai - corp; Sabaki - eschiva; Tai Sabaki - eschiva corpului), constituie un capitol indispensabil al Ju Jutsu-lui. Aproximativ toate tehnicile de Ju Jutsu necesita in prealabil efectuarea unei eschive optime. Principalul rol al eschivelor este acela de evita atacurile adversarului si de a permite lui Uke executarea unei aparari eficiente. Tehnica eschivelor este o adevarata arta care trebuie cunoscuta in amanunt de un Ju Jutsuka.


Modul fundamental de miscare a picioarelor (shin tai) consta in mersul ayumi ashi (picioarele se deplaseaza in mod obisnuit, natural) - fig 1.a - si thugi ashi (picioarele se succed) - fig 1.b -

Picioarele se deplaseaza tangential cu suprafata tatami-ului si ating solul mai intai cu degetele. Directia de miscare poate fi inainte, inapoi, lateral stanga sau dreapta si oblic.

Distingem urmatoarele tipuri de Tai Sabaki:
* Primul, mai simplu, se numeste Mae Sabaki si consta in a pivota pe piciorul drept, intorcand corpul spre dreapta si retragand larg piciorul stang in semicerc - fig 2.a 2.b-.
* Atunci cand se pivoteaza pe piciorul drept spre stanga iar piciorul stang se retrage in semicerc - fig 3.a 3.b - se numeste Ushiro Sabaki.
* O forma de Tai Sabaki des utilizata este Mae Mawari Sabaki - fig 4.a -.
* Daca se pivoteaza lateral pe talpa piciorului stang in timp ce piciorul drept descrie un semicerc avem Yoko Sabaki - fig 4.b -.
* O alta forma derutanta de Tai Sabaki este Mawari Sabaki - fig 5 -.

Contact Despre Webmaster Sitemap C.I.F. C.I.S.
©Sakura Dojo 2007-2013
aparate foto digitale