Galerie Foto Despre Contact Home - Sakuradojotulcea.ro
Firefox Download Button     

Ju-Jutsu: Reigisaho - Eticheta si Ceremonialul

In Dojo, ca si in toate activitatile legate de Artele Martiale, exista norme stricte de politete care impun o comportare disciplinata, functionala si eficienta, plina de respect fata de antrenor, instructor, colegii de sala si desigur, fata de adversar.

Ritualul de salut reprezinta forma de respect a practicantilor fata de ei insisi, fata de adversar, de antrenor, de colegi si fata de arta pe care o practica.

Trecerea din pozitia naturala, shizen tai , in pozitia seiza, este unul din primele exercitii pe care fiecare incepator trebuie sa si le insuseasca pentru controlul centrului corporal. In orice societate exista principii de baza care regleaza convietuirea intre oameni. Acest lucru este valabil atat astazi cat si referitor la timpurile anterioare. Tocmai in cultura asiatica existau reguli cuprinzatoare ale convietuirii, care bineinteles se bazau pe ierarhia sociala si partial isi aveau originea in religie.
Regulile pentru disciplina in artele martiale sunt astazi bineintelese, astfel incat fiecare adept si practicant sa le studieze si sa si le insuseasca temeinic. Aceste principii fundamentale sunt:

Respecta-ti profesorul, antrenorul sau instructorul si urmeaza indicatiile sale.
Ai grija de sanatatea si integritatea fizica a partenerului.
Respecta si aplica regulile de baza ale igienei.
Straduieste-te sa fi un bun exemplu la antrenamente, in viata sociala si perfectioneaza-ti caracterul.


Reigi sanu - pozitii si forme de salut ceremoniale:
Tachi ai - stand in picioare
Ristu rei - salutul in picioare
Mate - pozitia de asteptare
Seiza - pozitia de repaus
Za rei - salutul din asezat .

Dojo-ul radiaza o atmosfera deosebita. In dojo-urile traditionale europene, din pacate, datorita faptului ca sala de antrenament este de regula sala de gimnastica sau cea a sporturilor de sala, atmosfera specifica artelor martiale este greu de mentinut. In dojo-ul traditional atarna, de regula, la partea frontala, shomen, emblema scolii si un portret al marelui maestru, sau fondatorul stilului respectiv si un altar buddhist sau shintoist.

Senpai, continua comanda de salut sensei ni rei si urmeaza onorarea prin salut a profesorului. Apoi, la comanda senpai ni rei exprimata de senpai urmeaza salutarea colectiva a acestora, la care profesorul nu se mai inclina, dupa care elevii iau iarasi pozitie frontala spre antrenor si urmeaza comanda otagai ni rei, salutul intre elevi.
La comanda kiritsu, se ridica tot colectivul si are loc salutul din stand in picioare, ritsu rei.

Rei inseamna retinere, onoare, stare de pregatire pentru disciplina, curtoazie, respect.
In caz de imbolnavire, nu se admite participarea la antrenament, deoarece se poate periclita sanatatea colectivului.
Indicatiilor antrenorului li se vor da mereu ascultare. Antrenorul se simte obligat de a mijloci neobosit si cu maximum de responsabilitate cunostintele sale elevilor sai, elevii urmand a se dovedi prin exersare neconditionata demni de scoala din care fac parte.
In budo, cel avansat, sau mai puternic, are indatorirea de a-l ajuta pe cel mai slab.


Contact Despre Webmaster Sitemap C.I.F. C.I.S.
©Sakura Dojo 2007-2013
aparate foto digitale