Galerie Foto Despre Contact Home - Sakuradojotulcea.ro
Firefox Download Button     

Ju Jutsu: Principii de baza

Ju-Jutsu ("Ju" = suplete si "Jutsu" = arta). Arta supletii.
Principiul de baza in Ju Jutsu il reprezinta provocarea dezechilibrului la adversar pentru a-l stapani si a-l invinge cu efort minim, profitand pentru aceasta de propria lui forta.

Exista doua exemple clasice referitoare la dezechilibrarea prin nonrezistenta la tragere, respectiv la impingere.
- Unul este al halterofilului caruia i se schimba pe furis haltera grea cu alta foarte usoara. Halterofilul se apleaca asupra halterei, mobilizat sa ridice de exemplu 100 kg, se ridica fulgerator si cade pe spate sub propriul sau impuls.
- Altul se refera la usa pe care o impingem cu toata forta crezand ca este inchisa, iar lipsa ei de rezistenta (usa fiind descuiata de fapt) ne provoaca un dezechilibru atat de mare incat ajungem sa cadem.

Jigoro Kano (fondatorul Judo) explica astfe principiul Ju:
"Ce inseamna in realitate "cedare" sau "suplete"? Sa presupunem ca forta omului este masurata in unitati. Spunem ca forta adversarului este de 10 unitati, pe cand a mea este de numai 7 unitati. Daca adversarul ma impinge cu toata forta lui, voi fi desigur respins sau aruncat, chiar daca ma opun din toate puterile. Dar, daca in loc sa ma opun, ma las in voia fortei lui, retragandu-mi corpul chiar in momentul cand impinge mai tare, atunci natural ca adversarul se va apleca inainte, dezechilibradndu-se.
In aceasta pozitie, adversarul poate deveni slab, nu din lipsa de forta fizica, ci datorita pozitiei defectuoase in care se afla, astfel ca forta lui nu va mai fi reprezentata pentru moment decat prin 3 unitati in loc de 10 cum ar fi normal, pe cand eu, pastrandu-mi echilibrul, imi voi conserva toate cele 7 unitati de forta ale mele. In acest moment ma voi afla intr-o pozitie in care il pot invinge folosind doar jumatate din forta mea. Aceasta metoda este valabila pentru orice situatie."

Rezumand intr-o singura fraza, principiul dezechilibrului consta in tragere cand adversarul impinge, si impingere cand adversarul trage.

Principiul coordonarii in actiune inseamna o maxima economie de miscari si energie, reducerea fiecarui elan la o miscare unica a corpului.

Pentru educarea elevilor in spiritul BUDO, vechii maestri de arte martiale le mai recomandau cateva principii:
"Nu te grabi cand judeci, fi rapid cand actionezi."
"Sa vezi totul."
"Ceea ce conteaza mai mult intr-o lupta sunt in primul rand ochii, apoi picioarele, apoi curajul si abia dupa aceea forta."
"Adevaratul adversar de invins este in noi insine."
"Cunoaste-l pe adversar, cunoaste-te pe tine si vei fi de neinvins."

Ju Jutsu nu se practica pentru lauda ca ai invins sau ca ai luptat cu un mare campion, ci pentru perfectionarea propriei persoane. Lupti ca sa-ti cunosti propriile deficiente, propriile dimensiuni. Adversarul nu este decat un partener care te obliga sa dai ce ai mai bun, sa fii mai rapid, mai indemanatic, mai hotarat, mai curajos si mai modest.


Contact Despre Webmaster Sitemap C.I.F. C.I.S.
©Sakura Dojo 2007-2013
aparate foto digitale