Galerie Foto Despre Contact Home - Sakuradojotulcea.ro
Firefox Download Button     

Ju-Jutsu: Kumi Kata Waza ( prize )

KumiKata

Kumi Kata (prizele)

Prin priza sau kumi Kata intelegem apucarea corpului adversarului sau a unui segment al acestuia cu una sau cu ambele maini.
In lupta la sol exista prize specifice, folosite pentru a schimba pozitia adversarului si a-l orienta spre intrarea in situatii care favorizeaza declansarea actiunii ofensive.
Asanumita priza fudamentala (sau de baza) consta in apucarea reverului stang a lui uke cu mana dreapta, cu degetul gros in interior si celelalte patru degete deasupra in timp ce mana stanga apuca maneca dreapta a lui uke la nivelul cotului drept.

Tori poate executa cu mana dreapta din priza fie o impingere fie o tractiune in timp ce mana stanga il ghideaza pe uke prin tractiune in arc de cerc inainte sau lateral, sau prin impingere inapoi. Priza se numenste Migi Kumi Kata (priza fundamentala pe dreapta).
Se poate face si priza invers (adica mana stanga apuca reverul drept al lui uke si mana dreapta maneca stanga). In acest caz este vorba despre Hidari Kumi Kata (priza fundamentala pe stanga).
Nivelul la care se executa fiecare priza este conditionat de diferitele situatii specifice fiecarei tehnici si de talia lui uke.
In lupta la sol (Ne Waza) varietatea prizelor este mult mai mare decat in lupta in picioare (Tachi Waza). Acest lucru ii da lui tori posibilitatea sa gaseasca cele mai eficiente prize aplicabile la procedeele favorite, adecvate la situatiile creeate si tinand cont de faptul ca la sol viteza de executie este mai mica.
Atunci cand executa Kumi Kata, tori trebuie sa urmareasca intotdeauna trei aspecte:
* sa-l intreaca, sa-l depaseasca pe uke cu luarea prizei;
* sa profite de ocaziile favorabile;
* sa nu piarda ofensiva (adica sa-si pastreze initiativa).

Contact Despre Webmaster Sitemap C.I.F. C.I.S.
©Sakura Dojo 2007-2013
aparate foto digitale