Galerie Foto Despre Contact Home - Sakuradojotulcea.ro
Firefox Download Button     

Ju Jutsu: Tehnica Loviturilor - Atemi

Atemi Waza se refera la tehnicile de lovire folosite in Ju Jutsu (ate = lovitura; mi = corp; waza = tehnica; atemi waza = tehnica loviturilor asupra corpului) si care se aseamana in multe privinte cu tehnicile de Karate.

In Ju Jutsu loviturile de mana se pot aplica cu: Shotei - podul palmei; Te Gatana (Shuto) - sabia mainii; Nukite - degetele; Haishu - dosul palmei, Seiken - partea frontala a pumnului (falangele degetelor aratator si mare); Uraken - dosul pumnului; Tetsui - ciocanul mainii, etc.

In comparatie cu tehnicile de karate unde predominante sunt tehnicile de pumn, in Ju Jutsu se folosesc aproape in exclusivitate loviturile cu mana deschisa. Folosirea mainii deschise prezinta urmatoarele avantaje:

  • Se poate lovi practic cu toate partile palmei;
  • Shotei (podul palmei) folosit corect poate fi mai eficient decat pumnul si in plus nu necesita o pregatire speciala;
  • Pozitia deschisa a palmei permite folosirea Te Gatanei (sabia mainii) intr-un mod eficient atat pentru lovire cat si pentru blocarea loviturilor adversarilor;
  • Mana deschisa permite efectuarea rapida de prinderi, imobilizari si proiectii; etc.

Loviturile de pumn sunt in schimb mai dure si, in anumite cazuri, mai eficiente. In Ju Jutsu se mai pot utiliza pentru lovire cotul (Hiji), antebratul (Ude), umarul (Kata), soldul (Goshi) (loviturile de umar si de sold se folosesc in special pentru dezechilibrarea adversarului), genunchiul (Hiza), partea frontala a labei piciorului (Koshi), sabia piciorului (Ashi Gatana sau Sokuto), calcaiul (Kagato), etc. Tehnica loviturilor se adreseaza in exclusivitate punctelor vitale si se foloseste pentru a slabi stransoarea adversarului si pentru a finaliza la sol un procedeu.


Contact Despre Webmaster Sitemap C.I.F. C.I.S.
©Sakura Dojo 2007-2013
aparate foto digitale