Galerie Foto Despre Contact Home - Sakuradojotulcea.ro
Firefox Download Button     

Istoric Ju Jutsu

Ju-Jutsu s-a dezvoltat in Japonia, mentinandu-si viabilitatea pana in zilele noastre alaturi de alte stiluri de arte martiale stravechi -tirul cu arcul (Kyudo), scrima cu lamele de bambus (Kendo), etc. Ju Jutsu si originea sa au un izvor adanc. Curente religioase din India, tara din Extremul Orient cu o civilizatie dezvoltata timpuriu, au purtat cuceririle culturale si spirituale spre China, care, dupa cum se stie a exercitat, la randul ei, o puternica influienta asupra dezvoltarii culturale a Japoniei. Lupta intre doi adversari exista din vremuri imemoriele,fiind o necesitate vitala pentru conservarea vietii. Iata de astfel ce spune un stravechi proverb asiatic : "Cand doi tigrii se lupta, unul este ranit, iar celalalt moare."

Provenienta incontestabila a Ju Jutsu-lui din Japonia nu poate fi dovedita atat de usor, fiind la fel de misterioasa ca si inceputurile civilizatiei japoneze. In cercetarile asupra originii Ju Jutsu-lui, drumul duce obligatoriu prin literatura japoneza si trebuie sa intelegem de ce japonezul nu se poate substrage inca veneratiei cronicilor vechi de peste doua milenii. Ju Jutsu nu utilizeasza arme, ci doar segmente anatomice si diverse procedee tehnice de scoatere din lupta a agresorului. Ju Jutsu, "stiinta sau arta supletei" (Ju = suplete Jutsu = arta ) a fost format cu aproape opt secole in urma, in perioada Kamakura (1185-1333), de catre Bushi (razboinici), pentru ca razboinicii dezarmati, sau cu lamele sabiilor rupte sa se poata totusi apara impotriva adversarului inarmat. Prin anii 1200, intreaga lume tremura de frica mongolilor in afara de Japonia. Bushi, apartinand celei mai nobile si inalte caste erau educati sa-si desfasoare traiul dupa Bushido (importantul Cod al Onoareai, Calea Razboinicului Bushi = razboinic Do = Cale), care era idealul vietii lor. Ei invatau nu numai sa manuiasca katana (sabia), yari (lancea), naginata (halebarda), sau kyu-ul (arcul), ci si lupta calare, cat si Tai Jutsu (lupta cu corpul liber). Acesta metoda de aparare, fara arme, dezvoltata in Kumi Uchi si Yawara, descrise indeosebi intr-o lucrare hindusa datand din veacul al XIII-lea Konjaku-Monogatari constituie baza ramnificatiei Ju Jutsu-lui in numeroase Ryu (scoli), precum Wa Jutsu, Hakuda, Shubaku, Kogushoku, Kito Ryu, Terada, Tenshin- Shinyo, Yuiga, Teiho-San, Muso-Chokushin, Isei-Jitoku.

Luptele interne, pentru cucerirea puterii statale, desfasurate in Japonia in sec. XII si XVII e.n., au dus la aparitia in sanul castelelor militare a pretuitului ordin de cavaleri militari japonezi, samurai, care in urma perioadei de "ocrotire pasnica" si a interdictiei purtarii armelor , practicau arta luptei fara arme, fiind considerat drepti invincibili atat in lupta cu agresorii inarmati, sau neinarmati, lucru ce reiese din povestirile perioadei Eisho (1505-1520),cand "bataia si galceava" devenisera moda. Desi occidentalii folosesc cuvantul samurai pentru definirea cavalerilor japonezi, acestia folosesc cuvantul bushi. Cuvantul samurai inseamna textual, cel aflat in serviciu. Casta bushi era formata din daimyo si razboinicii sai nobili insotitori. Samuraiul ratacitor ramas fara stapan al carui stapan decedase, sau decazuse din rang, se numea ronin, figura sa fiind ulterior idealizata in literatura japoneza. Insa, atat pentru daimyo samurai, sau ronin exista Bushido, (Codul luptatorului). Conform acestui cod, metoda de ispasire era seppuku (harakiri), adica spintecarea abdomenului. Bushido, codul onoarei, politetei si manierelor elegante din viata cotidiana a fost adanc imprimat in constiinta samurailor prin confucianism (una din formele religioase asiatice), care propaga severa impartire pe caste a societatii feudale japoneze si care ridica la rang de lege suprema, supunerea fata de superiori si ordinele acestora. Dudhismul Zen, religia samurailor predica renuntarea la toate pasiunile umane, concentrarea asupra "Eu-lui" interior si a sarcinilor omului ce vietuieste constient de sine. Faptele samuraiului se desfasurau sub puternica educatie a devotamentului, a religiozitatii prinse si supunerii adanci fata de legile pamantesti si ceresti. Avand aceste imagini in fata ochilor, putem intelege de ce samuraiul, pe langa manuirea diverselor arme vedea in Ju Jutsu o arma la fel de importanta si se daruia cu toata pasiunea insusirii acesteia, considerand-o de folos maxim pentru indeplinirea misiunilor incredintate.

Aparitia si dezvoltare in romania

Ju-Jutsu apare in Romania in anul1928, cand maestrul japonez Keishichi Ishiguro, vizitand impreuna cu membrii Delegatiei Japoneze, Oficiul national de educatie Fizica, accepta sa predea lectii de Ju Jutsu, timp de cateva luni. Doi dintre elevii sai, ofiterul de jandarmi Dumitru Carapancea si ofiterul de politie Emilian Teaca, obtinand centura neagra si titlul de maestrii in Ju Jutsu au continuat predarea artei autoapararii, unul in cadrul fortei armatei, celalalt in jandarmerie, scoli de ofiteri si subofiteri.

Intre anii 1937-1947 Ju Jutsu este predat si populatiei la Institutul de Educatie Fizica, dupa care antrenamentul pentru civili este intrerupt (datorita crimelor faptuite de camasile verzi) predarea facandu-se numai pentru armata si politisti. Adevarata renastere a Ju Jutsu-lui are loc in anul 1966, cand la invitatia unor grupe de sportivi din diverse regiuni si localitati (Timisoara, Lugoj, Tomesti-Medias, Sighisoara, Brasov), Comisia de antrenament si examinare a Uniunii Ju Jutsu International, sub conducerea presedintelui ei Hans Rainer Hoffmann, maestru international in Judo si Ju Jutsu, ne viziteaza tara si efectueaza stagii de instruire si examinari pentru centuri colorate in localitatile sus mentionate, cu durata intre 10-21 de zile.

In Ju Jutsu exista scoala caderilor si rostogolirilor simple si peste obstacole scunde sau inalte (prin salturi urmate de rostogoliri) Ukemi Waza, a procedeelor de aparare impotriva sugrumarilor, loviturilor cu pumnii, picioarele, sau alte segmente anatomice, cat si a agresorilor ce utilizeaza arame de lovire precum bastoanele, ciomegele, cutitele, armele de foc, facand fata cu succes si atacul simultan a doi, sau mai multi agresori. Ju Jutsu a castigat popularitate mai ales de la formarea FRAM, cand artele martiale au fost oficializate. Nu este deloc exagerat a sustine ca nu exista tara civilizata pe Terra in care sa nu se practice Ju Jutsu, unul din motive fiind faptul ca este o metoda de autoaparare.

Contact Despre Webmaster Sitemap C.I.F. C.I.S.
©Sakura Dojo 2007-2013
aparate foto digitale